Jodbrist är ett utbrett hälsoproblem i 47 länder världen över trots att man infört jodering av bordssalt.
Ett tillräckligt intag av jod är nödvändigt för att bilda tyreoideahormon och ett för lågt intag resulterar i utveckling av hypotyreoidism och struma. Under graviditet ökar jodbehovet och försämrad produktion av tyreoideahormoner under graviditeten påverkar barnets tillväxt och dess hjärnutveckling. Allvarlig jodbrist resulterar i mental retardation hos den nyfödda som ett resultat av den dåliga tillgången av tyreoideahormoner. Men även måttliga brister har hälsokonsekvenser under hela livet. Jodbrist hos barn i skolålder försämrar tillväxt och påverkar kognitiv förmåga och motorisk funktion.
WHO anser att elimination av jodbrist är den fjärde mest konstnadseffektiva åtgärden i kampen för att öka den globala hälsan.
Jod är rikast förekommande i mat från havet, speciellt alger och även skaldjur och fisk från havet. Veganer löper stor risk att drabbas av jodbrist då en stor del av jodintaget kommer från mjölk och kött då nötkreatur får jodberikat foder. Skolor och restauranger använder ofta icke-joderat salt och jod tillsätts inte heller i hel- och halvfabrikat. Den nya trenden med flingsalt har också ökat jodbristen då den oftast inte är joderad.
Risker för låga jodvärden | Detaljer |
Få livsmedel är rika på jod |
|
exponering för jodantagonister |
|
Utarmade jordar |
|
Flourerat vatten |
|
Vegetarisk diet |
|
Störst risk att få jodbrist skapas av jodantagoinster som vi dagligen utsätts för:
Dr. Mercolas jodtillskott kapslas i lipcaps, som är en patenterad enkapsuleringsmetod som gör att råvaran låses in i kapseln och håller sig helt stabil.
Näringsinnehåll | Mängd per kapsel | DRI % |
Jod | 1500 mcg | 1000 |
Ingredienser:
Glycerin, kaliumjod, tablettslagningsmedel (kiseldioxid), vegetabilisk kapsel (cellulosa).