Produkten har blivit tillagd i varukorgen
CartDin varukorg är tom!  
Varumärke: Dr. MercolaArtikelnummer: 6535

Dr. Mercola Jod 30 kapslar

165 kr
Finns i lager
Ej i lager
.
Ej i lager

Jodbrist är ett utbrett hälsoproblem i 47 länder världen över trots att man infört jodering av bordssalt.

Ett tillräckligt intag av jod är nödvändigt för att bilda tyreoideahormon och ett för lågt intag resulterar i utveckling av hypotyreoidism och struma. Under graviditet ökar jodbehovet och försämrad produktion av tyreoideahormoner under graviditeten påverkar barnets tillväxt och dess hjärnutveckling. Allvarlig jodbrist resulterar i mental retardation hos den nyfödda som ett resultat av den dåliga tillgången av tyreoideahormoner. Men även måttliga brister har hälsokonsekvenser under hela livet. Jodbrist hos barn i skolålder försämrar tillväxt och påverkar kognitiv förmåga och motorisk funktion. 

WHO anser att elimination av jodbrist är den fjärde mest konstnadseffektiva åtgärden i kampen för att öka den globala hälsan.

Jod är rikast förekommande i mat från havet, speciellt alger och även skaldjur och fisk från havet. Veganer löper stor risk att drabbas av jodbrist då en stor del av jodintaget kommer från mjölk och kött då nötkreatur får jodberikat foder. Skolor och restauranger använder ofta icke-joderat salt och jod tillsätts inte heller i hel- och halvfabrikat. Den nya trenden med flingsalt har också ökat jodbristen då den oftast inte är joderad. 

 

Risker för låga jodvärdenDetaljer
Få livsmedel är rika på jod
  • Jod är en relativt ovanlig mineral som finns i begränsade mängder i viss föda.     
exponering för jodantagonister
  • Detta är en stor bidragande orsak till varför vi har låga jodvärden. Se nedan om antagonisterna
Utarmade jordar
  • Förorening av jordar med bekämpningsmedel och kemiska gödsningsmedel kan utarma jordarna på jod. Bergiga områden har generellt lägre halter av jod i jorden.
Flourerat vatten
  • Flour är en antagonist till jod, vilket innebär att det hämma upptaget. Flour tillsätts ofta i vatten vid rening.
Vegetarisk diet
  • Om du är vegetarian finn det risk att du får i dig för lite jod, pga dieten. Speciellt om jordarna är utarmade.

Störst risk att få jodbrist skapas av jodantagoinster som vi dagligen utsätts för:

 

  • Brom - Används ofta i bekämpningsmedel, läsk (citrus och apelsinsmaksatta), i simbassänger, parfymer och mediciner
  • Klor - Används för att bleka mjöl och tillsätts i vårt dricksvatten. Förhöjda värden (över gränsvärdet) har i en undersökning visat sig finnas i 55 av Sveriges kommuner.
  • Flour - I en undersökning som gjordes år 2000 i Sverige uppvisade 95 vattentäkter fördelade på 59 kommuner flouridhalter som är högre än föreskrivet gränsvärde!
  • Goitrogener - Goitrogener finns naturligt i soja, kål, grönkål, broccoli, brysselkål, kålrot, ruccola, krasse, rädisa, senap, pak choi, hirs, spenat, persika, jordgubbar och jordnötter. Goitrogener är en antinutrient hämmar upptaget av jod kraftigt.

Dr. Mercolas jodtillskott kapslas i lipcaps, som är en patenterad enkapsuleringsmetod som gör att råvaran låses in i kapseln och håller sig helt stabil.

NäringsinnehållMängd per kapselDRI %
Jod1500 mcg1000


Ingredienser:

Glycerin, kaliumjod, tablettslagningsmedel (kiseldioxid), vegetabilisk kapsel (cellulosa).

Andra har även köpt
Produkter

Handla

Information