LCHF bröd
med solrosfrön och pumpakärnor
1 gr kolhydrat per skiva
Utan gluten, jäst, socker eller mjölk
Håller dig mätt längre
Äter du lite kolhydrater, har glutenintolerans eller Diabetes? Är du intresserad av ett sunt levnadsett? Då är detta det perfekta brödet för dig. Med denna brödmixen kan du baka ditt eget lågkolhydratbröd helt utan vete, jäst, socker, gluten eller mjölk. En skiva utav brödet har enbart 1 gram kolhydrater och 58 kalorier, men hela 8,5 gram kostfiber. Detta är 36% mindre kalorier, 94% mindre kolhydrater och över 4 gånger så mycket fibrer som i vanligt grovt bröd.
Enkel beredning – ingen knådning eller jäsning
Brödmixen skall enbart blandas med vatten och gräddas i 70 minuter i den medföljande brödformen. Brödet är saftigt och smakfullt, samt håller sig färskt i flera dagar. Brødmixen kan köpas i de flesta hälsokostbutiker och utvalda livsmedelsaffärer. Kontakta oss om du önskar mer information.
Näringsvärde
Näringsvärde per 100 g färdigt bröd | energi | protein | kolhydrater | fett | kostfiber |
Gjennomsnittlig grovbrød | 225 | 8,6 | 42,7 | 2,2 | 4,4 |
Funksjonell Mat lavkarbobrød | 144 | 8,7 | 2,5 | 8,4 | 21,2 |
Fremgangsmåte:
Sett stekeovnen på 175 grader.
Ha posens innhold over i en bolle, og tilsett 3 dl vann.
Bland godt og ha deigen over i den medfølgende formen. Om du ønsker kan du strø på litt frø, for eksempel solsikkefrø eller gresskarkjerner.
Stek brødet i ca. 60-70 minutter på nederste rille. Ta brødet ut av formen og avkjøl helt på rist, uten tildekking.
Brødet oppbevares best i en pose i kjøleskapet.
Tips:
Tilsett gjerne finhakkede soltørkede tomater, oliven eller tørkede krydderurter i deigen.
Ønsker du en sprøere skorpe, bruk gjerne brødrister.
Har du lyst på en søt variant, kan du tilsette litt Sukrin, kanel og evt. tørket frukt og få deilige müsliboller eller -brød.
For de som liker et litt mindre fuktig brød, kan det anbefales å steke brødet på en bakeplate kledd med bakepapir i stedet for i den medfølgende formen. La røren stå og svelle i bollen i ca 3 minutter. Deretter former du deigen til ønsket brødfasong på bakeplaten med våte hender eller en fuktet slikkepott. På denne måten får brødet større stekeflate, noe som gir en sprøere skorpe. Stek brødet på nederste rille i ovnen, og forleng eventuelt steketiden med noen minutter ekstra.
Ingredienser:
Frön och kärnor (psyllium, solros, sesam, pumpa, lin), fiber (från sockerbetor och ärter, FiberFin resistent majsstärkelse), helägg – pulver, ärtprotein, sötningsmedel Sukrin (erytritol), bakpulver (E450, E500), mineralsalt (natriumklorid och kaliumklorid).
Nettovekt: 250 g. Gir ca 530 g ferdig brød. Holdbarhet: 12 måneder
?