Vi på WermlandsChoklad vet exakt varifrån vår kakaoråvara kommer och du kan avnjuta vår choklad med gott samvete. Vi producerar tree to bar och har full kontroll på hela produktionsledet – från kakaoplantagen till färdiga chokladkakor. Det kan vi ha tack vare att vi har en kakaoplantage i Ecuador som delägare.
VÅR KAKAO HETER ARRIBA NACIÓNAL
Arriba Naciónal heter den kakao som odlas på plantagen utanför staden Patricia Pilar i provinsen Los Ríos i Ecuador. Arriba Naciónal är den vanligaste kakaon i Ecuador och brukar ses som landets stora stolthet. Arriba Naciónal är välkänd för sina fruktiga aromer med angenämt balanserad syrlighet och inslag av tropiska frukter.
Plantaget i Ecuador omfattar idag 30 hektar med omkring 35000 kakaoträd. Samtliga är äldre variteter av Arriba Nacional. Efter skördning av kakaofrukten rensas fruktköttet bort och fröna, de blivande kakaobönorna, tas om hand. Därefter sker fermentering och torkning. Kakaon som ska vidare till WermlandsChoklad för att bli rawchoklad pressas sedan till block medan den som vi använder till våra klassiska sorter rostas och sedan mals till kakaomassa. Blocken och kakaomassan förpackas noga i kartonger på lastpallar och hämtas med lastbil direkt vid produktionslokalen. De körs till hamnen i Guayaquil och där lastas kakaon i en container som efter sex, sju veckor anländer till hamnen i Göteborg. Alltså ingen mellanlagring någonstans ute i Europa!
INGET ONÖDIGT
Vi har inga onödiga ingredienser i vår choklad. Vi värmlänningar (och många andra också för den delen) gillar kortast möjliga ingrediensförteckningar och tycker att en god choklad inte ska innehålla mer än de bästa kakaobönorna, ett väl utvalt kvalitetssocker och så kanske någon läcker smaksättning. That’s it!
Här mal vi kokosflingor med chokladen för att frigöra smaken och ge chokladen en fyllig kokossmak. Vi tillsätter sen mer kokosflingor i slutet för att få en kokos textur som ger mer smak. Detta är vår ljusaste smak och när vi tog fram den hade vi som mål att fylla hålet på marknaden när det kom till bristen av en bra kokoschoklad.
Ingredienser: Kakao (kakaomassa, kakaosmör), kokossocker, kokos
Ursprung: Värmland, Sverige
Förvaring: Förvaras torrt och svalt
Kakaohalt: 67%
Näringsvärde per 100 g
Energivärde: 2537 kj / 604 kcal
Fett: 50 g
- varav mättat fett: 31,1 g
Kolhydrater: 27,6 g
- varav sockerarter: 22,1 g
Protein: 7,4 g
Fiber: 11 g
Salt: 0,2 g