Björksocker är ungefär lika sött och har samma konsistens som socker och utan bismak, men har 40% mindre kalorier än vanligt socker. Passar bra för de som vill begränsa sitt intag av raffinerat socker.
Kan användas som vanligt socker till det mesta förutom till bakverk som kräver jäst eller för att göra hårda karameller.
Till skillnad från socker kan bakterier som orsakar karies inte använda björksocker som näring och då uppstår ingen syraattack på tänderna.
Björksocker är basbildande.
Björksocker är inte lämpligt för hundar eller sällskapsdjur, då de har en annorlunda ämnesomsättning och kan inte bryta ner björksocker.
Tradition
Den söta, välsmakande och nyttiga björksaven har använts sedan urminnes tider i Norden. Än idag kan man i vissa länder i öst köpa björksav på flaska. Björken skadas inte av att tappas på sav. En björk kan innehålla 800-1000 liter sav, man tappar normalt 20-30 liter per björk. Idag tillverkas xylitol även från andra träd och grönsaker.