Produkten har blivit tillagd i varukorgen
CartDin varukorg är tom!  
Crearome Sheasmörsolja 100 ml Crearome Sheasmörsolja 100 ml
Varumärke: CrearomeArtikelnummer: 563

Crearome Sheasmörsolja 100 ml

59 krFraktfri produkt
Rek. butikspris: 67 kr. Du sparar 8 kr (12%)
Finns i lager
Beställningsvara
.
Beställningsvara

Sheasmör, Sheasmörolja Sheabutter/Sheabutter oil INCI-namn: Butyrospermum parkii

 

Smältpunkt 35 till 40°C Sheaträdet är ett städsegrönt träd, som växer vilt och blir ca 20 meter högt. Det bär frukt efter 8-12 år, och kan därefter producera frukt i över 200 år! Inte förrän efter 40 år, uppnår trädet sin fulla fruktpotential. Ett bra träd kan ge upp till 80 kg nötter per år. Under tusentals år, har sheasmör använts som matfett, lampolja, i skyddande salvor samt vid tvåltillverkning.

 

100 kg sheafrukt ger ungefär 8 kg smör. Själva nöten innehåller 45% fett. Från att ha varit ett lokalt använt fett, sker numera en större produktion av sheasmör i Europa. Det sker med importerade sheanötter från Afrika. Modern framställning av sheasmör går till så att det först pressas fram och därefter extraheras och renas. Man får då ett vit-gult fast fett. Vill man få fettet flytande (sheasmörsolja), behandlar man det vidare genom att reducera mängden stearinsyra.

 

Sheasmör används till stor del som ingrediens i choklad, men den används allt mer i kosmetikindustrin. Förutom fettsyror, innehåller sheasmör och sheasmörsolja upp till 8% oför tvålbara ämnen. Däribland kanelsyraester (cinnamic acid ester), som ger solskyddseffekt till fettet/oljan. Vill man göra solskyddsolja, kan man också tillsätta andra solskyddsfilter (som titandioxid), för bättre effekt.

 

Sheasmöret innehåller även sterolerna spinasterol och stigmasterol, E-vitamin och triterpener. Detta gör att fetter/ oljan har antiinflammatoriska egenskaper och stimulerar hudläkning vid småsår, bristningar och sprickor. De flesta människor tål sheasmör/sheasmörsoljan mycket bra. Genom sin ettsyresammansättning, skyddar smöret/oljan huden mot irritationer som uppkommit av till exempel kemikalier.

 

Smöret liksom oljan har fantastiska, mjukgörande egenskaper och kan användas på torra kroppsdelar, hudsprickor och alla typer av hudbristningar. Huden blir underbart mjuk och smidig. Oljan är även bra för behandling av torrt hår och känslig hårbotten. I Frankrike, säljer man rent sheasmör under namnet karitésmör, för användning direkt på huden. Oljan och smöret är även bra att prova vid stukningar, muskelvärk och reumatism.?

 

Sheasmörsolja?

 

En fet olja. I stort sett samma produkt som sheasmör, men de mättade fettsyror är borttagna så att den blir flytande. Oljan innehåller mycket växtsteroler vilket gör den vitaktig också i rumstemperatur. Hållbarhet 2-3 år.

 

Vetenskapligt namn: Vitellaria paradoxa Oil, Växtdel: nöt, Ursprungsland: Centralafrika/Frankrike

?

100 ml

Innehåll & näringsdeklaration:
Vitellaria paradoxa Oil.

Ursprungsland:
FR


Andra har även köpt
Produkter

Handla

Information