Produkten har blivit tillagd i varukorgen
CartDin varukorg är tom!  
Varumärke: NärokällanArtikelnummer: 7273

Närokällan (Bättre Hälsa) PrebioMax 180 g

349 krFraktfri produkt
Finns i lager
Ej i lager, beställningsvara.
.
Ej i lager, beställningsvara.

Prebiotika betyder före liv. De stimulerar tillväxten av de goda tarmbakterierna. Det är mat för nyttiga bakterier och hjälper dem att växa och överleva i tjocktarmen. Prebiotika är komplexa kolhydrater som klarar sig genom matsmältningssystemet utan att brytas ner.

Det är idag ett accepterat faktum att huvuddelen av vårt immunförsvar är förlagt till mag-tarmkanalen. Man kallar den också ”vår andra hjärna” – åtminstone samarbetar de. Vi bör därför sköta om vår tarm. Ett av sätten är naturligtvis att äta bra och varierat. Man kan också tillföra nya bakterier som kosttillskott.

Ett annat sätt är att förse den befintliga bakteriefloran med mat så att de växer. Ja, de 100 triljoner bakterier som finns i tarmen behöver äta för att må bra – annars mår vi inte bra själva. Men inte vad som helst. En diet på hamburgare och Cola knäcker tarmhälsan – och således vårt immunförsvar.

Man kan även tillföra nya bakterier, det kallas då probiotika. WHO definierar probiotika som levande mikroorganismer som, när de administreras i rätt mängder gynnar hälsan. De stimulerar magsafter och enzymer som krävs för korrekt matsmältning. De spelar även en viktig roll i immunförsvaret som sitter i tarmslemhinnan. De skyddar mot invasion av skadliga mikroorganismer. Probiotika skapar även organiska syror som mjölksyra men främst smörsyra vilket sänker pH-värdet i tarmen och motverkar tillväxt av sjukdomsframkallande bakterier och svamp, till exempel candida. Ett tillskott av probiotika bidrar till att de goda bakterierna får övertaget i kampen om herraväldet i tarmen.

Men pro-biotika är inte samma sak som pre-biotika, vilka är bakteriernas matkälla. Man kan alltså fylla på med bakterier i det oändliga, men har man inte prebiotika så överlever de inte. Prebiotika är själva maten för probiotika. Snabba kolhydrater och socker är ingen mat för tarmfloran, tvärtom så förstör de den.

Prebiotika är komplexa kolhydrater som inte bryts ner av magsafterna och i tunntarmen till socker utan når bakterierna i tjocktarmen i intakt form vilket gynnar utvecklingen av befintlig bakterieflora. Man kan sammanfatta det med att det är resistent stärkelse, alltså komplexa kolhydrater i form av främst olösliga men i viss mån även lösliga fibrer.

Det är därför grönsaker är så nyttigt, de har både näring och fibrer. Bäst är råa grönsaker, för när man kokar dem för länge så bryts vissa fibrer, t.ex. inulin, ner till fruktsocker istället. Man märker att de blir sötare. Variation är också viktig för det finns olika slags prebiotika. Banan är fantastisk prebiotika – men inte den gula, utan den gröna bananen. Inget man normalt äter, men i den gula har den resistenta stärkelsen omvandlats till fruktsocker.

En mängd undersökningar på prebiotika har visat på mycket positiva resultat vad gäller allmänt näringsupptag, i synnerhet kalcium och magnesium. Märker man ingen effekt av magnesium kan det alltså vara tarmfloran som är problemet. Försök på djur visade på markant minskad risk för cancer – 80 procent när man tillförde både probiotika och prebiotika. Även Chronspatienter fick minskade symtom med bägge dessa.

Den senaste forskningen om prebiotika cirkulerar runt fetma vilket har utvecklats till en världsvidd epidemi enligt WHO. De hävdar att närmare 40 procent av befolkningen är överviktig, varav 13 procent lider av fetma. Mer än 41 miljoner barn under fem år var överviktiga 2016. Övervikt och fetma orsakar 2,8 miljoner dödsfall varje år.

Nu kopplas prebiotika ihop med viktminskning vid djurförsök, i synnerhet genom insulinreglering där man tror att reglering av mikrobiomen (tarmfloran) genom prebiotika har en avsevärd effekt. Intensiv forskning pågår nu med människor med utlovat goda resultat.

Prebiotika får man naturligt från jordärtskocka, cikoria, sparris, honung, baljväxter, ruccola, bananer (gröna), äpple, plommon, yacon, kål, lök och vitlök, men även kokta kalla rotfruker, såsom potatis (går bra att värma eller steka igen). Det är främst ämnen i dessa som inulin, fruktooligosackarider (FOS) och pektin  som är viktiga.

När man tar extra tillskott av bägge kan det orsaka en del obehag i början med gaser och uppsvälld mage, diarré etc. Det är de dåliga bakterierna och svamparna som dör och bildar gifter – en utrensningsprocess. Minska då ner dosen tills symtomen försvinner och öka sedan sakta upp dosen igen. Dagsdosen ligger på 4-10 gram. Man börjar med en låg dos.

Vissa med riktigt svåra besvär och IBS kan ha ett överskott av dåliga bakterier som vandrat upp i tunntarmen. Då bör man vara lite försiktig med prebiotika i början, eftersom reaktionen ofta är kraftig. Men på sikt är detta lösningen.

Funktioner av prebiotika:

• mat åt probiotiska bakterier

• ökar tillväxten av Bifido och Lactobaciller

• hämmar föruttnelsebakterier

• motarbetar tumörbildning vid djurförsök

• stoppar spridning av mikroorganismer

• ökar upptaget av kalcium och magnesium

• ger en mer normal tarmfunktion

• kan öka produktionen av galla

• påverkar sockerupptaget.

• ökar tillverkningen av B-vitaminer i tarmen

Innehåll
Näringsinnehåll per dosMängd
Agave inulin1,9 gram
Acacia1 gram
Cikoria1 gram
Guarkärnmjöl1 gram
Grön banan500 mg
Äppelpektin250 mg
Aloe vera250 mg
Ceylonkanel100 mg


Ingredienser:

Agave inulin, acacia, cikoria, guarkärnmjöl, grön banan, äppelpektin, Aloe vera, ceylonkanel.

Andra har även köpt
Produkter

Handla

Information