Svensktillverkad, naturlig E-vitamin som bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress.
- Naturlig
- Svensktillverkad
- Vegancertifierad
- Utan tillsats av fett för att undvika tillsatser, ta istället kapseln till mat
Naturligt ursprung
E-vitamin (tokoferol) är ett fettlösligt vitamin som kan framställas syntetiskt eller ur naturliga råvaror. Helhetshälsa E-vitamin har naturligt ursprung (sojabönor).
Du kan se att det är en naturlig form av E-vitamin genom att titta på namnet:
E-vitamin i naturlig form börjar på “d-” medan den syntetiska formens namn börjar på “dl-”.
Helhetshälsas E-vitamin har naturlig form och heter d-alfatokeferylsuccinat.
Hälsofunktioner
E-vitamin är en fettlöslig antioxidant, som skyddar fleromättat fett från nedbrytning.
I kroppen omges varje cell av ett membran som innehåller fleromättat fett. Det betyder att E-vitamin skyddar cellernas membran.
E-vitamin bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress.
Samverkar med C-vitamin
När E-vitamin verkar som antioxidant förlorar det en liten del av sin struktur och övergår till reducerad form. Den reducerade formen saknar antioxidant-effekt. För att kunna fungera igen behöver vitaminet återbildas. Vid återbildandet deltar C-vitamin. C-vitamin bidrar till att återbilda den reducerade formen av vitamin E.
E-vitamin i kosten
Mest E-vitamin finns i oraffinerade vegetabiliska oljor, framförallt vetegrodd-olja. Vid blekning och annan förädling av oljorna försvinner en stor del av vitamininnehållet.
Fullkornsprodukter, vetegroddar och vetekli innehåller mycket E-vitamin. Andra goda källor är nötter, frön och mandlar. Vitaminet finns även i torskrom. Mindre mängder E-vitamin finns också i grönsaker och frukt, framförallt i torkade aprikoser.
E-vitamin, 100 kapslar.
Innehåll per kapsel
-----------------------------------------------------------------
E-vitamin 50 mg (417 % av RDI)
Rekommenderad dos
------------------------------------------------------------------
1-2 kapslar 1-3 gånger dagligen till måltid.
Överskrid inte rekommenderad dos.
6 kapslar ger
-----------------------------------------------------------------
E-vitamin 300 mg (2500 % av RDI)
Ingredienser
-----------------------------------------------------------------
Mikrokristallin cellulosa, d-alfatokoferylsuccinat utvunnet från sojabönor.
Vegetabilisk kapsel tillverkad av cellulosa.
Förvaring: Svalt och oåtkomligt för barn.
Hållbarhet: 2 år från produktionsdatum.
Kosttillskott: Ersätter ej varierad kost.