Jodikelp är ett jodtillskott av pulvriserade Kelp-alger. 100 ?g jod per kapsel. Vegetabilisk kapsel.
Innehåll per kapsel
------------------------------------------------------------------
Kelp (Laminaria Digitata)
Mikrokristallin cellulosa
Vegetabilisk kapsel tillverkad av cellulosa
En kapsel ger 100 µg jod (RDI 150 µg)
ANVÄNDNING
Jodikelp används av personer som behöver ett jodrikt mineraltillskott, exempelvis de som undviker joderat koksalt samt veganer och vegetarianer.
JOD FÖR SKÖLDKÖRTELN
Jod används vid sköldkörtelns hormonproduktion. Sköldkörtelhormonerna stimulerar förbränning, matsmältning och tarmfunktion samt behövs för den mentala förmågan.
KELP - MER ÄN BARA JOD
Kelp är ett samlingsnamn för de stora brunalgerna, som även kallas Kombualger. Den Kelp som används i Jodikelp är mycket jodrik. Dessutom har den en hög halt av kostfibrer och basbildande mineraler som kalium, kalcium och magnesium. Kelp innehåller även svavel och ett stort antal spårämnen, däribland mangan, samt små mängder av B-vitaminerna tiamin, riboflavin och niacin.
REKOMMENDERAT DAGLIGT INTAG
För att förhindra jodbrist behövs dagligen 1 µg jod per kilo kroppsvikt, alltså 60 µg för en person på 60 kilo. För att kompensera för strumogena ämnen som förekommer naturligt i kosten behövs ytterligare jod och därför har RDI satts till 150 µg (gravida 175 µg, ammande 200 µg).
Färska studier visar att gravida i Sverige äter för lite jod. Därför bör gravida och ammande kvinnor ta kosttillskott med upp till 150 mikrogram jod dagligen. [1]
Rekommenderad dos
-----------------------------------------------------------------
1 kapsel/dag
Överskrid inte rekommenderad dos.
Förvaring: Torrt och oåtkomligt för barn.
Hållbarhet: 4 år från produktionsdatum.
Kosttillskott: Ersätter inte varierad kost.
[1] Rekommenderas av Professor Ernst Nyström i Dagens Medicin, nätupplagan 12 sept 2008
http://www.dagensmedicin.se/nyheter/
2008/09/12/ny-studie-ger-stod-for-jod/index.xml