Omega-3 är ett viktigt näringsämne, vilket innebär att människor behöver få det via kosten. De flesta människor får inte tillräckligt för att balansera det höga intaget av omega-6 i den typiska västerländska kosten. Detta kan leda till inflammationer i kroppen.
Ett stort antal studier har visat de välgörande effekterna av omega-3, särskilt från marina källor, på kardiovaskulär hälsa både hos patienter med hjärt-kärlsjukdomar och friska personer, vilket innebär att en högre konsumtion av fisk motsvarar en lägre frekvens av kardiovaskulär sjukdom.
Omkring 60% av hjärnan består av fett och särskilt DHA finns i riklig omfattning i både hjärnan och på näthinnan. Därför är DHA en mycket viktig komponent vid bildandet av normala funktioner i hjärnan och ögonen under fostrets utveckling och utgör en byggsten för miljarder neuroner. Lärande är starkt förknippat med förmågan att bilda nya kopplingar i hjärnan och DHA anses spela en mycket viktig roll för att underhålla och bevara plasticiteten i hjärnan.
Både Omega-3 och omega-6 är viktiga fettsyror, som vi behöver få i oss via kosten. Balansen mellan omega-3 och omega-6 är avgörande för att reglera de typer av Messenger-molekyler som finns i kroppen. Omega-6 bildar pro-inflammatoriska signalmolekyler, medan omega-3 bildar anti-inflammatoriska signalmolekyler. Med en dramatisk förändring av den västerländska kosten under de senaste decennierna mot ett ökat intag av omega-6 har förhållandet i kosten mellan omega-6 och omega-3 förflyttats mot ett mycket större intag av omega-6 än omega-3. Detta snedvrider balansen mellan signalmolekyler som härrör från omegafettsyror och bidrar till att kroppen befinner sig i ett pro-inflammatoriskt tillstånd. Ett ökat intag av fet fisk eller komplettering med omega-3 är ett sätt att motverka detta och öka produktionen av antiinflammatoriska signalmolekyler.
Gelatin (nötkreatur), Konsistensmedel (glycerin, vatten), Färgämne (karamell), Arom (naturlig citronsmak), Antioxidant (blandade tokoferoler).
Puori O3 innehåller följande allergener: FISK (Ansjovisolja)
Tokoferoler som kommer från SOJA.
Den allmänna rekommendationen är ungefär 2-4 gram av omega-3-fettsyror i form av EPA och DHA per dag. Det bästa är om du kan få detta i form av en naturlig källa såsom vildfångad fisk, men om du inte har möjlighet till detta kan du använda kosttillskott för att få optimal dos. Om du är en aktiv idrottare kan en högre dos rekommenderas för att förhindra inflammation, påskynda återhämtningen och förbättra uthålligheten. Prata med din läkare om du tror att du behöver mer.
Vår rekommenderat dagligt intag för vuxna och barn från 11 år: 3 kapslar dagligen i samband med måltid.
Förvara fiskolja svalt och mörkt, helst i kylskåp. Detta är särskilt viktigt om dina kapslar inte har en mörk ytbeläggning eller om de levereras i en genomskinlig flaska. Omega-3 reagerar på ljus, värme och syre och kan bli härsken. Fiskolja som luktar eller smakar härsken ska kasseras omedelbart.