Sheaträdet är ett året runt grönt träd som växer vilt och blir ca 20 meter högt. Det bär frukt efter 8-12 år och kan därefter producerar frukt i över 200 år. Ett bra träd kan ge upp till 80 kg nötter varje år. Sheaträdet blommar i januari-februari och frukten mognar under sommaren och faller ner efterhand som den mognar.
Denna sheasmör kommer från Burkina farso och Ghana. Frukten samlas in av kvinnor som ingår i ett stort kvinnokooperativ på över 1000 kvinnor. Frukten torkas i solen och samlas i säckar i stora lador.
Vid beställningar tillverkar kvinnorna färskt sheasmör och använder gamla nötkärnor för att värma upp frukten innan fettet/smöret pressas ut genom mekanisk pressning.
När det kommer till Europa filtreras det och deodoriseras 2 gånger. Det måste göras för att det ska kunna användas till livsmedel.
Sheasmör till mat kan givetvis också användas för alla torra hudpartier över hela kroppen, men kan dessutom användas som matfett istället för smör, både som det är och utblandat med lite flytande olja så det blir mera bredbart. Det kan med fördel användas vid chokladtillverkning där det kan ersätta en del av kakaosmöret. Det har en neutral smak av fett.
vegan - GMO fri - laktosfri - gluten fri
Obs! Kan innehålla spår av andra oljor från vetegrodds-, mandel-, valnöts-, hasselnöts- och sesamolja m fl.
Butyrospermum paradoxum.
Näringsvärde per 100 gram:
Energi 3700KJ/900 kcal
Fett 100 gram
Varav mättad 47 gram,
Enkelomättad 46 gram
Fleromättad 5-8 gram
Protein 0
Kolhydrater 0
Fettsyrasammansättning:
Palmitinsyra 16:0 2-5%
Stearinsyra 18:0 38-47 %
Arakinsyra 20:0 1-2%
Behensyra 22:0 0-1%
Lignocerinsyra 24:0 0-1%
Oljesyra 18:1 42-49%
Linolsyra 18:2 4-8%
Linolensyra 18:3 0-1%
Obs! Innehåller även fettsubstanser som steroler 4 med 10%
Ta del av våra bästa erbjudanden och spännande produktnyheter