Arrowrot ekologisk
Det finns flera olika sorter men det är den som härstammar från tropiska Sydamerika som ger ett arrowrotsmjöl. Växten får långa, vita rotstockar under jorden och över jorden. Det är en perenn växt med breda, platta ovala blad som blir 3-5 m hög.
Det är enbart roten som används. För tillverkning av arrowrot skalas roten först för att undvika en obehaglig smak. Roten mals till ett fint pulver som blandas med vatten och därefter silas.
Den grötliknande klumpen torkas och är nu arrowrotpulver. Detta är vitt, luktfritt och används som förtjockningsmedel båda av livsmedelsindustrin men också mer och mer till matlagningen i hemmet och även inom rawfood. Blandas alltid ut i kallt vatten innan det blandas med varmt vatten. (Detta för att undvika klumpar). Det förtjockar först ihop med värme. Används främst som redning (förtjockningsmedel) till såser, soppa, fruktsoppa, krämer, puddingar men också i kakor, kex och bröd för att ge dem en lättare textur.
Använd ca 1 msk (15 ml) till 1 liter soppa. 1-2 tsk till 2-3 dl sås. Mjölet ger klara och blanka redningar och tjocknar först när den kokas. Den bör ej koka för länge. Arrowrot är suverän till rödvinssås, kina mat, och till alla maträtter som man vill ska vara klara. Därtill lättsmält och bra för den med känslig mage.
vegan - glutenfri- laktosfri - GMO fri.
Näringsvärde:
Energi 349 kcal
Fett 0,1 gram
Kolhydrater 85 gram
varav sockerarter 0
Protein 6,2 gram
Utvärtes användning :
Arrowrot är ett lätt och luftigt pulver som är mjuk och skönt. Det kan användas som det är som kroppspuder eller blandas med potatismjöl, majsmjöl, talk mm. Den hjälper att ”torka” upp huden vid smärre fuktiga hudproblem och lämpar sig i mineralsmink samt torrschampo samt i ansiktsserum i fast form.
Maranta indica tuss
Ta del av våra bästa erbjudanden och spännande produktnyheter