Glutamin kallas aminosyran mot trötthet i sportvärlden.
Det ökar muskelglykogensyntesen och minskar ansamling av ammoniak som induceras av träning, särskilt när det administreras i mer än 5 dagar i följd.
Glutamintillskott verkar minska markörer för muskelskador, såsom blodkreatinkinas och laktatdehydrogenasnivåer.
Dessa egenskaper hos glutamin är särskilt intressanta för idrottare som tränar uttömmande och långvariga övningar (1).
Glutamin är en prekursor för syntesen av glutation, nikotinamidadenindinukleotid (NAD) och arginin, som alla skyddar erytrocyter från oxidativ skada
och indirekt upprätthåller vaskulär tonus (2). NAD är en essentiell pyridinnukleotid som fungerar som en essentiell kofaktor och substrat i mitokondrierna
involverat i oxidativ fosforylering och ATP-produktion eller enklare energiproduktion.
Förbättring av NAD-nivåer kan avsevärt minska oxidativ cellskada (3) som kan vara resultatet av intensiv och/eller långvarig träning.
Plasma glutamin ökar efter kortvarig träning på grund av ökad muskelkatabolism; dock minskar glutaminnivåerna vid långvarig träning och
överträning vilket leder till muskelskador samt träningsinducerad apoptos av lymfocyter och neutrofiler (4).
Efter intag av 10 g glutamin fördubblar plasmakoncentrationen basalnivån och toppar efter 30 minuter, med förhöjda plasmanivåer under totalt 8 timmar.
Argininnivåerna ökar också och toppar efter 4 timmar och är sedan förhöjda i ytterligare 4 timmar. Glutamin och arginin ökar också i de röda blodkropparna (5).
Glutamin tas bäst 30 till 60 minuter före träning.
I många träningsscenarier minskar glutamin trötthet, muskelömhet och laktat och ökar samtidigt muskelstyrkan och plasmaantioxidanter (6-10).
Taurin krävs för normal kontraktil funktion i skelettmuskulaturen och för muskelåterhämtning efter skada (11).
Taurin är nödvändigt för fettsyraoxidation i både muskler och fettvävnad samt för att öka glukosupptaget i musklerna. Låga nivåer av taurin är associerade
med mjölksyraproduktion (11).
Taurin ökar plasmaalanin, arginin och glutamin under och efter långvarig träning (120 minuter) (12) vilket ökar träningskapaciteten och minskar återhämtningstiden.