Kardemumma hel - (med skal) ekologisk
Kardemumma odlas främst i södra Indien och Sri Lanka.
Det är kardemummafröna som används från växten. Fröerna innehåller främst eterisk olja med bl a cineol och terpinen-4-ol. Det är den eteriska olja som ger kardemumman sin kryddigt, läckra och unika smak samt kryddans goda, värdefulla hälsoegenskaper som t ex kramplösande, väderfördelande medel vid kolik/magknip. Kardemumman är främst känd som en fin krydda att krossa och använda i curryblandningar och till söta bröd, kakor och bullar. Lite kardemumma i svart te eller kaffe ger nya smakdimensioner! Skandinaver använder 25-50 gånger mer kardemumma än tyskarna och fransmännen. Kardemummakärnor är också en viktig ingrediens i olika Chai-blandningar.
Vetenskapligt namn: Elettaria cardamomum
Växtdel: Frö
Urpsrungsland: Indien
Recepttips!
Kryddfröblandning att tugga på efter maten
20 gram kardemummakärnor utan skal
10 gr hel spiskummin
20 gr kummin
30 gr fänkålsfrön
20 gr anisfrön
Förvaras i burk med lock.
Chaiblandning Te
20 gram kardemumma kärnor med eller utan skal hela eller lite krossade
30 gram ingefärsbitar (ej pulver)
10 gram hela kryddnejlikor
30 gram kanel i bitar
10 gram fänkålsfrön
Blandas förvaras i burk med lock.
Till 4 koppar chai te - tag 2-3 tsk och koka det i 500 ml vatten i 5 min. Låt dra 5 min under lock. Silas och blandas med lika mycket mjölk (eller havremjölk) sötas med honung och serveras varm. Mums!
Glöggkryddor
Samma blandning som till Chai te ovan men kokas i 2-3 dl vatten under lock 4-5 min. Låt dra 5 min. Blandas därefter ut med lämplig saft eller äpplejuice till 1 liter glögg. Låt dra varmt i 30 min under lock och sila. Även rödvin kan användas.
Ta del av våra bästa erbjudanden och spännande produktnyheter